20 June 2013

Gündüz İş Gece Meclis: Yoğurtçu Parkı Halk Forumu’ndan izlenimler (18-19 Haz.)

Fotoğraf - Didem Gençtürk

Gündüz İş Gece Meclis
Yoğurtçu Parkı Halk Forumu’ndan izlenimler (18-19 Haz.)

Dün gece ve evvelki gece Yoğurtçu Parkı'ndaki park forumuna katılma fırsatım oldu. İlk gece ses sistemi olmadığından megafonla da ses duyurulamadığından biraz karışık bir ortam vardı ancak kalabalık büyüktü. Platformun adının konması üzerine bayağı bir vakit harcandı. İkinci gece ise kalabalık daha da çoğalmıştı.

Kendimi bildim bileli tüm dünyada mahalle mahalle doğrudan demokrasinin hayalini kurmuş biri olarak bu ortam benim için son derece heyecan vericiydi. Herkesin sesini duyurabileceği, dilediğini söyleyebileceği ve ne söylerse söylesin herkesin dinleyeceği bir ortam düşünün. Kimileri hızla kararlar almaya çalışıyor ama bir konuşmacı şöyle hatırlatıyor: “biz yıllardır susuyoruz, bırakın konuşalım, haftaya karar alırız”.

Bu parklarda forumu organize eden birileri olduğunu düşünmeyin. Her şey akışkan, insanlar değişiyor, kemik bir kadro yok, siz de ucundan tutabilirsiniz. Forum başlamadan önceki koordinasyon toplantısı da çimenler üzerinde ve açık olarak yapıldı. Konuşma süresinin koordinasyon toplantısında belirlenmesine bile itiraz edildi ve forumda kararlaştırılması istendi. Artık demokrasiye nasıl susamış bir halk olduğumuzu varın siz düşünün, bundan sonra yeni moda: bakkala giderken bile beyaz peynir mi, kaşar mı diye evde oylama yapacağız J

Park forumlarındaki önemli bir mesele de alkış. Çevreyi rahatsız etmemek adına alkışlamıyoruz. Bunun yerine belirli el işaretleri kullanılıyor ve muhteşem bir görüntü oluşuyor. Onaylıyorsan iki elini birden salla, karşıysan bileklerini çapraz yap ve “uzattın artık konuyu bağla” anlamında tel sarar kızım tel sarar tarzı bir hareket var onu yap.

Park Forumları bu halk hareketinin adaptasyon gücü ve yaratıcılığının, barışçıl niyetlerinin de bir simgesi. Dün gece parktaki bir konuşmacının dediği gibi “Hükümet güçleri Park’ı dağıttık diyorlar. Evet haklılar, artık her yerdeyiz.” Duranadamlar, dün forumda öğrendiğim iskele çıkışlarında insanlara sarılan “free hugs/kucakla”cılar, bisikletle meydanlarda dönenler, plazalarda sanayilerde “jilet gibi” kılıklarıyla duranadam ve durankadınlar, Emek sinemasının sokağında kitap okuyanlar, Haydarpaşa’da piyano çalanlar… Ok yaydan çıktı…Her yerdeyiz…

Yoğurtçu Parkı Forumu notları yakında http://parklarbizim.blogspot.com adresinde toplanacaktır diye konuyu çok uzatmıyorum. Park Forumları’nı gidip görmenizi, o havayı solumanızı tavsiye ediyorum. Biraz erken gidip önlere oturursanız daha iyi duyabilir, daha fazla dahil olabilirsiniz. Aksi takdirde kalabalığın kenarında bir şey duymadan ve anlamadan gazoz içip dönmeniz olası. Su ve atıştırmalık ihtiyaçlarınızı gene parktaki Direniş Market masasından ücretsiz temin edebileceğiniz gibi buraya malzeme de bırakabilirsiniz yalnız abartmayın.

Tamamen Kişisel Fikirlerim: PARK FORUMLARINI LÜTFEN BİR PROTESTO ALANI OLARAK GÖRMEYİN, fikir alışverişi için kullanabileceğimiz bu değerli ortamı kaybetmeyelim. Yok çadır kuralım, yok işgal edelim, yok protesto yapalım diyenlere kesinlikle katılmıyorum. Her yaştan, her gelir düzeyinden, her etnik kimlikten, her siyasi görüşten ve umarım AKP seçmeninden de insanlar gelsin, birbirimizi duyalım, birbirimize dokunalım… Her akşam aynı parka gitmek yerine diğer forumlara da göz atın. Alkışlamayın, bağırmayın, içki içmeyin… Çocukların ve yaşlıların da gelebileceği güvenli huzurlu neşeli ortamı koruyalım. Çöpünüzü zaten ortada bırakmazsınız onu biliyorum. Bir de gaza gelip yaptığınız konuşmaları bir zahmet evde de uygulayın, aman kadınlar kadınlarımız barış zart zurt diye atıp tutup evde karınıza çocuğunuza kocanıza çalışanınıza komşunuza orantısız atar yapmayın.

Son olarak dün gece parkta söz aldığımda yaptığım konuşmanın aşağı yukarı metni de şöyledir:

“Saygıdeğer Park Meclisi ve Sevgili Park Vekilleri,
Herkese Merhaba!

Öncelikle teknik bir konuya değinmek istiyorum. Park Forumlarını bir protesto alanı olarak görmemek gerektiğini, fikir alışverişi için bir platform olarak korumak gerektiğini düşünüyorum.

Bunun dışında gündem olarak benim tek bir sorum var. Seçim Barajı’nın kaldırılması ve Seçim Yasası’nın değiştirilmesi için sade vatandaş olarak ne yapabiliriz? Bugün seçim barajından haberdar olmayan ve bilgi eksikliğinden dolayı oy kullanmayan ya da oyları boşa giden pek çok insan var. Nereden bilgi edinebiliriz, nereye imza atabiliriz, nereye dilekçe göndermeliyiz? Bu konuda bilgilendirici bir platforma ihtiyacımız var.

Son olarak da şunu söylemek istiyorum, bu günlerde çocuklarınız için kitap arıyorsanız Asteriks – Tanrılar Sitesi’ni okutabilirsiniz. Romalılara karşı ormanını koruyan cesur Galyalıların hikayesidir.

Duran adama devam, sarılmaya devam ve hazır sokaklarda dans etme fırsatımız varken kaçırmayalım derim.

Teşekkürler”

Sona Ertekin



2 comments:

Yeşim Tuba Başaran said...

Selam Sona.

Bak dün attığım twit: Gündüz Clark Kent gece Superman'dik, gündüz işinde gücünde gece siyasetçi olduk :)

Beyinlerimiz sanki birbirine bağlı çalışıyor artık di mi? Ben de yarın Doğancılar Parkı'na gidip seçim barajı düşürülmesi ile ilgili bir kampanyada çalışmak istediğimi söylemeyi planlıyordum. Başka ülkelerde ne gibi barajlar var, düşük olanlar nasıl düşmüş, ne gibi kampanyalar yapmışlar, Türkiye'de neler yapılabilir, vs. öğrenmek, çalışmak istiyorum.

Web sitesinin teknik kısmını halledebilirim, ama grafik kısmını halledemem. Kampanyada yaratıcılık olarak bir katkım olamaz, ama araştırma, bilgi, broşür hazırlama, vs. konularda katkım olabilir. Bu konuda çalışmak isteyen insanlarla biraraya gelmek istiyorum. :)

Sevgiler,

Yeşim.

Sona Ertekin said...

Merhaba Yeşim,

evet beyinler gönüller bağlandı bunlar hep telekinezi :)

ben de sade ve neşeli dilli bir platform peşindeyim.

bilgili bir arkadaşımdan rica etmiştim şimdilik verdiği kaynaklar şunlar:

"burada tüm mevzuat bulunuyor: http://www.ysk.gov.tr/ysk/Mevzuat.html

hepsine bakmak çok sıkıcı tabii ama elinin altında bulunsun her bişeyin çerçevesini bu çiziyor.

burada son anayasa değişiklik tasarıları bulunuyor, bu önemli: http://www.ysk.gov.tr/ysk/docs/Kanunlar/Pdf/5982.pdf

Bu daha derli toplu : http://ipc.sabanciuniv.edu/wp-content/uploads/2012/07/Anayasa-Raporu-denge-denetleme.pdf

daha çok gönderirim ama bu istanbul politikalar merkezi güzel takılmak için."

şimdilik bu kadar, haberleşelim :)